20 Kasım 2009 Cuma

Burmilla (Silver Burmese)


Temel Özellikleri
Burmilla, Burmese'nin enerjisi ile Persianın uysallığının birleşimidir. Oldukça konuşkan olan Burmilla bir o kadar da hassastır. Mükemmel bir arkadaş olan bu ırk insanlara ilgilidir. özellikle sahibinin hislerine karşı oldukça duyarlıdır.

Ailenin bir parçası olmaktan hoşlanır. Burmese'den daha sessiz olmakla birlikte Chincilla'nın rahatlığı ile kıyaslandığında geride kalır. Enerjik bir ırktır. Diğer kedilerle çok iyi anlaşır. Ancak diger petlerle orta derecede anlaşabilen bu ırkın çocuklarla anlaşması biraz daha iyidir.

Zeki bir ırk olan Burmilla kapıları kolaylıkla açabilir. Meraklı ve oyuncu olan bu kediler sahibiyle oyun oynamayı sever.

Görünüş ve Vücut Yapısı
Kısa tüylü ve orta boyutlarda bir kedi olan Burmilla'nın dişileri, erkeklerden daha küçük yapılıdır. Orta boyutlarda ve yuvarlak olan kafa, buruna doğru uzayarak üçgen görüntüsü verir. Keskin hatlarda olmayan yüz geniş ve kısadır. çene, ağız ve burun kısa, geniş ve güçlüdür. Kulaklar dik, uçları hafif yuvarlaktır.

Gözler, hafif yana eğimli, yüze yerleşimi orantılıdır. İri boyutta olan gözlerde yeşilin tüm tonları kabul edilmekle birlikte parlak, canlı yeşil olanları tercih edilir. Ayrıca kırmızı, krem ve kaplumbağa desenli olanlarda kehribar rengi göz rengi olabilir. Gövde arkaya doğru düz olarak uzanır. Göğüs geniş ve yuvarlak hatlardadır. Bacaklar ince ve kemik yapısı güçlüdür.

Arka bacaklar, ön bacaklardan hafifçe uzundur. Patiler ise yuvarlak şekildedir. Kuyruk orta uzunlukta ve orta kalınlıktadır. Uca doğru hafifçe incelen kuruğun ucu sivri değil yuvarlak bir yapıdadır. Kısa olan tüyleri, düz ve parlaktır. Dokunulduğunda ipeksi bir his uyandırır. Gümüş renkte olanları tercih edilir.

Tüy Bakımı
Kısa olan tüylerin çok bakıma ihtiyacı yoktur. Az tüy döken Burmilla'nın ölü tüylerini toplamak için haftada 1-2 kez fırçalanmak yeterlidir.

Kökeni
Burmilla, Asya kökenli kedi grubunun bir üyesidir. 1981 yılında Britanya'da aynı evde yaşayan lila renkli dişi bir Burmese ve erkek Chinchilla Persian kedisinin çiftleşmesi sonucu ortaya çıkmıştır.

Burmese'nin çiftleşme zamanı geldiğinde sahibi ona uygun bir eş gelene kadar odaya kilitlemişti. Fakat kapı temizlikçi tarafından yanlışlıkla açılınca hikaye başlamıştı.

Dokuz hafta sonra inanılmaz güzellikte parlak yeşil gözler, küçük pembe burun ve siyah bir ağızla birbirinden güzel yavrular meydana gelmişti. Bu yavruların iri, parlak ve şaşkın bakan gözleri insanlar tarafından kısa sürede ilgi odağı olmuş ve yetiştiriciler Burmese ve Chinchilla Persian kedilerini kullanarak bu yeni türü ---cög---altmışlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder